De Fijne Hond - De Gedragstherapeut voor jou en je hond

De band tussen mens en hond

De band tussen hond en mens is een bijzondere en gaat al minimaal 15.000 jaren terug. Uit onderzoek blijkt zelfs dat honden de emoties van hun baasje kunnen lezen. Honden zijn in staat om zelfs de meest subtiele signalen van mensen op te vangen! 

Maar wat te doen als de band tussen jou en je hond niet helemaal probleemloos verloopt? Als je hond probleemgedrag vertoont?

Probleemgedrag

Hiervoor geldt: wat de ene hondeneigenaar niet als probleem(gedrag) van zijn hond ervaart, kan voor de andere hondeneigenaar wel een groot probleem (gedrag) zijn. Dit kan bijvoorbeeld zijn: trekken aan de lijn, niet zindelijk zijn, uitvallen naar andere honden, puppy bijtgedrag, agressie naar bezoek, naar onbekende mensen, zie ook de pagina gedragstherapie. Veel probleemgedrag ontstaat vanuit natuurlijk hondengedrag. Het gedrag kan bijvoorbeeld zijn ontstaan vanuit rasspecifiek gedrag (overmatig blaffen, te waaks, of vanuit drijfgedrag achter auto's aangaan). Maar ook kan probleemgedrag zijn ontstaan door medische redenen (60-70% van de gedragsproblemen bij honden zijn ontstaan door pijn), door slechte socialisatie, gebrekkige opvoeding, verveling, of juist te veel prikkels of een traumatische ervaring. 

Hoe langer de hond zijn (probleem)gedrag kan uitvoeren, hoe lastiger het wordt om zijn gedrag weer om te buigen naar gewenst gedrag. Het gedrag is er als het ware in gesleten.

Wat (niet) te doen bij probleemgedrag?

Een hond vertoont, zoals hierboven is beschreven, niet 'zomaar' ongewenst gedrag en om deze reden werk ik niet met (fysieke) correcties. Correcties, dwang en intimidatie kunnen je hond niet helpen bij emoties zoals angst, agressie, onzekerheid en pijn maar zullen de angst en spanning alleen maar verergeren. Bij correcties is soms een tijdelijke 'verbetering' zichtbaar omdat je hond je reactie niet prettig vindt. Maar als je na een langere periode terugkijkt dan zal je merken dat er niets in positieve zin is veranderd en dat je zelfs mogelijk moet gaan dreigen met correcties. Door (fysieke) correcties kan je het probleemgedrag verschuiven of zelfs verergeren en je hond kan zich steeds onveiliger gaan voelen.

Het is wel belangrijk dat een hond regels leert en begrensd wordt maar dat leer ik hen niet door correcties, dwang of intimidatie. Als dit bij jou past, neem contact met mij op via het contactformulier of bel me: 0638248112.

 

E-mailen
Bellen
Map
Info